اینترنت اشیا چیه و چه کاربردهایی داره ؟
مقدمه
اینترنت اشیا یا اصطلاحا IOT سیستمی از دستگاه های محاسباتی مرتبط، ماشینهای مکانیکی و دیجیتالی، اشیاء، حیوانات یا افراده که دارای شناسههای منحصر به فرد (UIDs) و قابلیت انتقال دادهها از طریق شبکه اینترنتند، بدون اینکه نیازی به تعامل انسان با انسان یا انسان با کامپیوتر داشته باشن. برای یک شی در اینترنت اشیا میشه مثالهای مختلفی زد. برای مثال، یک شخص دارای ایمپلنت مانیتور قلب، یک حیوان اهلی با بیوتراشه ارسال کننده اطلاعات و یک خودرو مجهز به سنسورهای فشار باد لاستیک میتونن یک شی در اینترنت اشیا باشن. به طور کلی، هر چیزی که در دنیای امروز وجود داره، چه طبیعی باشه و چه ساخته دست بشر، میتونه یک شی در در اینترنت اشیا محسوب بشه، فقط کافیه که به اون شی یک آدرس پروتکل اینترنتی (IP) اختصاص داده بشه تا بتونه تبادل اطلاعات با واحدهای ارتباطی دیگهرو داشته باشه. به طور فزآیندهای، سازمانها و شرکتها در صنایع مختلف در حال استفاده از اینترنت اشیا برای کارآمدتر کردن عملکردشون، درک بهتر مشتریهاشون برای ارائه خدمات بیشتر، بهبود تصمیم گیری و افزایش ارزش کسب و کارن.
اینترنت اشیا چه طوری کار میکنه؟
یک سیستم مبتنی بر اینترنت اشیا متشکل از دستگاههای هوشمند تحت وبه که از سیستمهای تعبیه شده (Embedded Systems) مانند پردازندهها، سنسورها و سخت افزارهای ارتباطی برای جمع آوری، ارسال و انجام یک سری فرامین استفاده میکنه. دستگاههای مبتنی بر اینترنت اشیا دادههای اخذ شده توسط سنسورهارو جمعآوری میکنن و این اطلاعاتو با یک دروازه اینترنت اشیاء یا با سایر دستگاههای مرتبط به اشتراک میذارن. همچنین این دادههارو میتونن به یک سرور ابری جهت ذخیرهسازی و تحلیل ارسال کنن. در خیلی از موارد، این دستگاهها بر اساس اطلاعاتی که از همدیگه دریافت میکنن، یک سری فرامین خاصو اجرا میکنن. نکته مهم درباره دستگاههای مبتنی بر اینترنت اشیا اینه که این دستگاهها باید بتونن بدون دخالت انسان کار خودشونو انجام بدن، اگرچه اشخاص میتونن با این دستگاهها جهت تنظیم اونها، دسترسی به اطلاعات و اعمال دستورالعملها به اونها کار کنن. بر حسب کارهایی که دستگاههای مبتنی بر اینترنت اشیا میتونن انجام بدن، این ادوات به پروتکلهای مختلف شبکهای، مخابرات و اینترنتی نیاز دارن. علاوه بر این، اینترنت اشیا میتونه از هوش مصنوعی (AI) و یادگیری ماشین، برای سهولت و پویایی بیشتر فرآیندهای جمع آوری و آنالیز اطلاعات و انجام فرامین مختلف استفاده کنه.
چرا اینترنت اشیا اینروزا مهم شده؟
اینترنت اشیا به افراد کمک میکنه تا هوشمندانهتر زندگی کنند و به کسب و کار خودشون بپردازن. همچنین این سیستمها به افراد این قابلیتو میدن که از راه دور بتونن کنترل کامل منزل و وسایل موجود در اونو داشته باشن. اینترنت اشیا علاوه بر ارائه دستگاههای هوشمند جهت کنترل از راه دور منزل، برای تجارت و کسب و کارها هم تجهیزات بسیار مفیدی داره. این تجهیزات میتونن به صورت لحظهای عملکرد سیستمها و بخشهای مختلف یک کسب و کارو کنترل و اطلاعاتو از این بخشها جمعآوری و در اختیار کارفرما بذارن. همچنین اگر این سیستمها به هوش مصنوعی هم مجهز باشن، میتونن تحلیلهای مختلفی روی این اطلاعات انجام بدن و به کارفرما ارائه بدن. اینترنت اشیا شرکتهارو قادر میسازه تا فرآیندهای مختلفو به صورت اتوماتیک انجام بدن و هزینه مالی و زمان انجام این فرآیندهارو کاهش و انجام خدماتو مختلفو بهبود بدن.
مزایای اینترنت اشیا برای سازمانها و شرکتهای مختلف چیه؟
اینترنت اشیاء مزایای متعددی برای سازمانها و شرکتهای مختلف داره. برخی از این مزایا مربوط به صنعته و برخی در صنایع مختلف قابلیت اجرا داره. متداولترین این مزیتها نظارت بر فرایندهای کلی کسب و کارها، بهبود تجربه مشتری، صرفه جویی در وقت و هزینه، افزایش بهرهوری کارکنان، ادغام و تطبیق مدلهای کسب و کار، تصمیمگیری بهتر در کسب و کارها و کسب درآمد بیشتره. اینترنت اشیا شرکتهارو تشویق میکنه تا در نحوه برخورد با مشاغل تجدید نظر کنند و به آنها ابزاری برای بهبود استراتژیهای تجاری میده. به طور کلی، اینترنت اشیا در سازمانها و شرکتهای تولیدی، سیستمهای حمل و نقل شهری و بین شهری و استفاده از سنسورها بیشترین فراوانیو داره. با این حال، موارد استفاده از این تکنولوژی برای فرآیندهای کشاورزی، زیرساخت ها و صنایع اتوماسیون خانگی به شدت رونق پیدا کرده و خیلی از کسب و کارها درصدد ارائه محصولات و خدمات مبتنی بر اینترنت اشیا در این حوزهها هستند. به عنوان مثال، سیستمهای اینترنت اشیا در حوزه کشاورزی میتونن اطلاعات مربوط به بارندگی، رطوبت ، دما و محتوای خاک و سایر عواملی که بر کشاورزی تاثیر میذاره رو اندازهگیری، جمعآوری و تحلیل کنند و همه این اطلاعاتو در اختیار کشاورز قرار بدن.
محدودیتهای در حال حاضر اینترنت اشیا
اینترنت اشیا اگرچه مزایای بسیاری در حوزههای مختلف داره، اما هنوز به دلیل محدودیتهایی نمیشه از این سیستمها به شکل مطلوبی استفاده کرد. اولین محدودیت بحث سرقت اطلاعات و نفوذ به سیستمهای اینترنت اشیا هستش. با افزایش تعداد دستگاههای متصل و به اشتراک گذاری اطلاعات بیشتر بین دستگاهها، احتمال سرقت اطلاعات محرمانه توسط هکرها هم بیشتر میشه. دومین محدودیت، چالشبرانگیز بودن نظارت و کنترل سیستمهای مبتنی بر اینترنت اشیا هستش. ممکنه که شرکتها مجبور به نظارت تعداد زیادی و شاید میلیونها دستگاه مبتنی بر اینترنت اشیا بشن که جمعآوری و مدیریت دادهها از همه این دستگاهها قطعا کاره مشکلیه. سومین محدودیت اینه که اگر اشکالی در سیستم وجود داشته باشه، احتمالا هر دستگاه متصل به سیستم اینترنت اشیا نتونه به خوبی وظیفه خودشو انجام بده. اما مهمترین محدودیت در حال حاضر سیستمهای اینترنت اشیا فقدان یک استاندارد و پروتکل یکپارچه برای این سیستمها است. از اونجا که هیچ استاندارد بینالمللی سازگاری برای اینترنت اشیاء وجود نداره، برقراری ارتباط بین دستگاههای سازندگان مختلف کاری دشوار، چالشبرانگیز و هزینهبرداریه.
نتیجهگیری
اینترنت اشیا یکی از تکنولوژیهای نو ظهوره که آینده بسیار روشنی برای اون متصورن و خیلی از شرکتها و سازمانها در حال حاضر از این سیستمها استفاده یا درصدد توسعه و ارائه محصولات و خدماتی مبتنی بر اینترنت اشیا هستن. به عنوان یک تعریف کلی، یک سیستم مبتنی بر اینترنت اشیا یک سیستم هوشمند تحت وبه که از اجزای مختلفی مثل پردازندهها، سنسورها و سخت افزارهای ارتباطی برای جمع آوری، ارسال و انجام یک سری فرامین استفاده میکنه. اینترنت اشیاء مزایای متعدد و مختلفی برای سازمانها، شرکتها و افراد مختلف داره. اشخاص مختلف میتونن با کمک این سیستمها میتونن از راه دور کنترل کامل منزل و وسایل موجود در اونو داشته باشن. همچنین، خیلی از کسب و کارها و سازمانهای مختلف میتونن از این تکنولوژی جهت پیشبرد منافع و بهینهسازی عملکردشون استفاده کنن. این تکنولوژی اگرچه مزیتهای مختلفی و گستردهای در حوزههای مختلف داره، اما هنوز به دلیل محدودیتهایی نمیشه از این سیستمها به شکل مطلوبی استفاده کرد که اصلیترینش فقدان یک استاندارد و پروتکل یکپارچه برای سیستمهای مبتنی بر اینترنت اشیا هستش. با این حال، با تحقیقاتی که در حال انجامه به نظر میرسه که این محدودیت و سایر محدودیتها به زودی برای حوزه اینترنت اشیا حل و استفاده از این سیستمها به شکل راحتتری امکانپذیر بشه.
زیرنویسها
IOT: Internet of things
UIDs: Unique identifiers
IP: Internet Protocol
AI: Artificial Intelligence